SUPERSTAR CHEF

Aansturen, bijsturen daar draait het om

Even heb ik lopen dubben. Het is niet zo dat ik met vier restaurants zeeën van tijd over heb. Tijd is het eeuwige dilemma.

Geen tijd is geen prioriteit, dat besef ik ook. En de noodzaak van Superstar Chef, die zag ik. In Superstar Chef wordt ons mooie vak op een boeiende manier uitgedragen voor een groot publiek. Superstar Chef laat zien wat er in de gastronomie komt kijken, hoeveel handelingen er moeten worden gedaan voordat het bord gereed is. Topsport klinkt als een loze kreet totdat je de beelden ziet van Jan de Hoop, Ruben van der Meer, Kaj Gorgels, Monique Smit, Ronald de Boer, Anouk Hoogendijk, Jelka van Houten en Goedele Liekens achter het fornuis. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden.

Ik zei uiteindelijk volmondig ja. En eerlijk, het scheelde dat de opnames op de maandagen waren ingeroosterd. Anders had ik niet geweten hoe ik mijn tijd had moeten indelen.

Tijd is een belangrijk aspect bij Superstar Chef. Ze waren gebonden aan een maximale bereidingstijd. In real life is dat niet anders. Je kunt de gast niet laten wachten. Het bord moet in één keer goed – tijd voor herkansing is er niet. Houd je je niet aan die limiet, snij je jezelf in de spreekwoordelijke vingers. Eén van de deelnemers heeft zichzelf zelfs letterlijk in de vingers gesneden. Zonder blijvend letsel, godzijdank.

Communicatie is de uiteindelijke sleutel tot succes. Elke BN’er heeft in Superstar Chef een topkok als coach onder wie Lucas Rive, Joris Bijendijk en André Gerrits. Sommige chefs waren gezegend met een voorbeeldige leerling, sommige chefs hadden het te stellen met een ongeleid projectiel dat niet wilde luisteren. Aansturen, bijsturen, het is een continue proces. Eén moment van onoplettendheid, en alles loopt in de soep. Koken is organiseren, zoveel maakt Superstar Chef de kijker duidelijk.

Met Sergio Herman en Miljuschka Witzenhausen mocht ik de jury vormen. We hadden er een leuke kluif aan. Niet alle gerechten waren goed gedoseerd, de verfijning was soms ver te zoeken maar we hebben daarentegen ook gerechten geproefd die zonder verdere aanpassing niet zouden misstaan op de kaart van een sterrenrestaurant. We mochten van RTL4 als jury open zijn, commerciële belangen stonden er niet op het spel. De kijker krijgt een eerlijk programma voorgeschoteld.

Voor mij was Superstar Chef een eyeopener. Koken is organiseren, een tv-programma vraagt om zoveel meer timing en overzicht. Zoveel technici, zoveel camera’s, onbeschrijfelijk de hoeveelheid arbeid die achter de schermen is verricht om alles op rolletjes te laten verlopen. Dit deel blijft voor het publiek onbelicht, zonder deze strakke regie zou het echter verloren tijd zijn geweest.

Ik heb genoten van Superstar Chef, het was een meer dan toffe samenwerking. Het enthousiasme, dat spat van de buis af. Zouden ze voor het volgend seizoen opnieuw vragen, zou ik geen bedenktijd nodig hebben. Voor herhaling vatbaar, zeker weten.